Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

bag-in-box

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: bag-in-box

bag-in-box

av Fructis » mån nov 03, 2003 17:57

psssss .... POFF ! 8O

Ett gammaldags sätt att sterilisera vinfat var att man brände svavel eller svavelhaltiga mineraler inne i faten och på så vis fick man dem steriliserade med svaveldioxiden.

Det är nog ingen metod att rekomendera dock. Köp en påse svavla för 5 spänn istället så blir det lättare.

bag-in-box

av Schluckebier » mån nov 03, 2003 12:25

byggarn skrev:Fan också, jag som har en burk med ett kilo svavel (grundämnet) stående sedan min tid som pyrotekniker... :)
Blanda det med lika mycket zinkpulver...

bag-in-box

av byggarn » sön nov 02, 2003 22:50

Fan också, jag som har en burk med ett kilo svavel (grundämnet) stående sedan min tid som pyrotekniker... :)

bag-in-box

av Fructis » lör nov 01, 2003 12:41

Ämnet kallas för det mesta för vinsvavla. Det är inte rent svavel utan ett ämne som bildar svaveldioxid när det blandas i vatten, kaliumpyrosulfit heter det.

Finns att köpa i alla bryggbytiker, vanligtvis 5g påsar eller 10g i en liten burk. Har också sett 10x1g förpackning för enklare dosering.

Det fungerar som steriliseringsmedel, dödar mikroorganismer och fungerar som en antioxidant som tar åt sig fritt syre.

E224
Kaliumpyrosulfit(kaliumdisulfit). Framställs syntetiskt. Används huvudsakligen i torkad frukt, potatismospulver, öl och vin.

bag-in-box

av byggarn » lör nov 01, 2003 11:52

Fråga:
Med svavel avses då det gula pulvret svavel eller svavelblomma som det också heter - dvs grundämnet eller är det något annat?

bag-in-box

av Jocke » sön mar 16, 2003 14:10

Trots att påsen i en bag-in-the-box försluter sig runt vinet blir det aldrig helt tätt. Därför måste man tillsätta svavel vid användning av denna typ av förpackning. Svavlet gör att vinet håller sig längre. Det är av denna anledning som samma vin (köpt på Systemet) smakar annorlunda i bag-in-the-box jämfört med flaska. Tillsätt dock inte för mycket svavel, eftersom detta ofta påverkar smaken negativt.

bag-in-box

av chinaski » fre mar 14, 2003 18:25

Jag känner igen mig till 100%. Precis samma sak har hänt mig. Numera kommer jag alltid att lagra på flaska och bara några liter kommer att hamna i boxen

bag-in-box

av sikajuoppo » tor mar 13, 2003 2:18

true..true..
bästa sättet att få luften ur boxarna (efter påfyllning) är att skaka bort ev luftfickor, öppna ventilen och suga tills vin flödar ;)

bag-in-box

av DrPly » sön mar 09, 2003 20:07

Det är inte bra att förvara vin på bag-in-box längre än tre månader. Det är för direktkonsumtion. Lagring måste ske på flaska. :idea:

bag-in-box

av Gits » lör mar 08, 2003 21:22

Jag har använt sån där bag-in-box till förvaing av mina senaste vinsatser. Öppnade idag en flaska av samma vin jag senaste tiden druckit från bag-in-boxen. Och döm om min förvåning när det smakade som ett helt annat vin. Det som varit i bag-in-boxen hade inte alls samma boquet eller smak. Kanske det kan ha kommit in luft i boxen eller nåt? Det har stått ca 4 månader. Någon som varit med om något liknande?

ps. vinsatsen var en LaMancha Rioja.

Upp