Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Re: Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamli

av Aronical » tor okt 17, 2019 23:36

Lo skrev:..Det finns jäster som ger smak av banan, vanilj, tropiska frukter, kaffe och i stort sett vad du än kan tänka dig.
Jäst som ger banansmak?! Jag tänkte sätta ett bananvin härnäst.
Vore inte en sådan jäst vara passande då? Jag har kollat lite, men inte hittat någon.

Någon som vet av något?


(Förövrigt - värdefull info från trådskaparen)

Re: Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av latmasken » fre jul 12, 2013 10:04

Såg ut att vara OCR-läst text dock (reagerade t.ex. på att det stod "Linder sommaren" istället för "Under sommaren" på ett ställe).

Re: Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av martinw » fre jul 12, 2013 7:53

Re: Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av Jokern » mån jul 16, 2012 4:04

Jag har en liten fråga angående vinsvavla. I första posten står det att man kan använda det för att döda tex vildjäst. Hur mycket vinsvavla kan man använda i en 25l sats och hur länge efter det bör man vänta med att tillsätta jästen, så att inte vinsvavlan dödar jästen också?

Väldigt bra guide i övrigt!

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av sprkt » ons nov 02, 2011 22:46

Tack för denna fantastiska guide. Kommer med stor sannorlik använda den en lång tid framöver.

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av dan610324 » lör jun 04, 2011 12:13

russinen ger kropp till vinet , utan skulle det nog bli lite platt och intetsägande misstänker jag
har dock aldrig testat maskrosvin utan russin så det är bara en gissning

men russin lyfter ju upp de flesta viner lite grann

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av Odqvist » lör jun 04, 2011 9:56

Torkade russin innehåller stor koncentration av flera olika sockerarter, som hjälper jästen att komma igång. I alla fall den anledningen jag vet.

Samma fråga från Glöggtrådarna: "Vad ska potatisen med för?" Enligt mig, ingen nytta ;)

Hittar inte malda russin!

av naturbarn » lör jun 04, 2011 1:22

Smäll mig gärna på fingrarna om jag missat förklaringen på denna eminenta sida... men! vad har de hackade/malda russinen för funktion i (maskros-)vintillverkningen?

Lyckades häromdagen bärga fem sena liter maskrosgult och har satt igång min femte (?) sats vin på denna vackra råvara. Varje år har jag lydigt följt receptet och hällt i citroner/citronsaft - vilket jag hittat någon, som jag tror, kemisk-biologisk förklaring till - samt dessa stackars massakrerade russin, men jag har ännu inte fått klart för mig vad som händer om jag utelämnar dem?!

Har det med medföljande jäst på skalen att göra?
Eller med sockret i bären?
Eller är det helt enkelt en smaksak - det blir för klen smak utan russin?

Och följdfrågan: går det lika bra att ta otorkade russin, alltså vindruvor, om sådana skulle uppenbara sig?

Taxam för svar - eller antydan om var jag själv kan läsa mera!

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av trahojen » mån sep 14, 2009 17:00

En säkert ganska dum fråga i sammanhanget, men hur tyder man recepten när det gäller vikten på frukten? När det t ex gäller plommon, är det vikten innan man tar bort kärnorna och mosar frukten, eller fruktmassan efter man har gjort det?
Har någon någonsin sett ett svar på det? :?
Själv har jag antagit att det inte spelar så stor roll, bara proportionerna inte blir alldeles för konstiga...

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av gullitskatt » fre apr 27, 2007 9:51

Lo du borde sätta upp denna som sticky eftersom den är så övergripande information om vin tillverkning.
Och kommer vara till stor hjälp för nybörjare som då kan läsa den istället för att söka runt efter svaren.

Och så kan man hänvisa till din tråd innan dom frågar massa enkla saker som du tagit upp här.

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av Lo » fre apr 27, 2007 9:13

Hmm ingen aning faktiskt men jag skulle nog välja kylen isf.

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av Samuel » fre apr 27, 2007 6:58

Under klarning skriver du att det ska stå så svalt som möjligt. Just nu har jag två temperaturer att tillgå. Vardagsrummet på c:a 24 grader och kylskåpet på runt 5 grader, vilket är att föredra?

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av attackbever » ons dec 20, 2006 19:02

Tänkte jag kunde fylla på med den där länken (såg ingen annan som postat den)
http://www.vinboken-online.com/

Bra sida som går igenom det mesta om vintillverkning.

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av sp4m » ons dec 20, 2006 13:03

Ok, jag är väl lite sent ute kanske men jag måste bara säga att det var ett fantastiskt bra inlägg för oss som inte har så stor vana! Göra en sticky av det kanske som går att uppdatera litegrann?

Tack!

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

av bryggis » sön nov 12, 2006 23:59

Två frågor jag skulle vilja få svar på är angående buteljering.

Hur mycket vin skall man fylla upp med i flaskan? (står 75cl på flaskan, rymmer antagligen lite mer)

Hur gör ni för att slippa luftbubblor i det färdiga vinet? (Om det gör något att det är lite luft i flaskan)

Frågor som dessa har jag i alla fall inte sett svar på, om någon av er mer erfarna vinbryggare skulle vilja svara på dessa vore jag mycket tacksam :)



(Kanske kan vara en idé att lägga till lite fler frågor som vi noviser har i listan över vanliga frågor och svar...)

Upp